Even weg van de stress in Zoutkamer Kampen

Opgelucht ademhalen bij Zoutkamer Kampen door tekstschrijver Alex van Attest Communicatie

Netje om mijn hoofd en om mijn schoenen. Ik ben er klaar voor. Nee, natuurlijk heb ik het niet over carnaval, al ben ik dan wel op de elfde van de elfde geboren en daarmee de enige echte ‘prins carnaval’. Geloof me: als nuchtere Fries doe ik niet aan katholieke feesten. Daarnaast heb ik doorgaans ook weinig met ‘zweverige’ gezondheidsfratsen, maar mijn eerdere bezoek aan Zoutkamer Kampen heeft niet alleen mijn verstopte neus, maar ook mijn scepsis doen verdwijnen. Die zoute lucht werkt echt!

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

“Zoutkamer Kampen biedt met speciale zouttherapie lucht voor mensen met astma, bronchitis, COPD, sinusitis, hooikoorts of andere allergieën”, zo tekende ik in een persbericht uit de mond van Roland Prins op. “Ook sporters en ex-rokers hebben baat bij de halotherapie.” Halotherapie is een 100% natuurlijke therapie zonder kunstmatige elementen. De behandeling is daarmee ook uitermate geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van zes maanden. Prins: ‘Studies tonen aan dat kinderen snel reageren op natuurlijke behandelwijzen, waardoor hun gezondheid aantoonbare vooruitgang boekt.’ Ik heb geen huidaandoeningen die – door een verbeterde doorbloeding en verbeterde zuurstofsaturatie – baat zouden kunnen hebben bij grofweg drie kwartier zout inademen. Ik behoor tot geen van al deze doelgroepen en ben, met mijn 51 jaar, ook geen kind meer, maar toch kan ik het niet ontkennen: een bezoek aan Zoutkamer Kampen doet ook ‘iets’ met mij.

Heilzaam zout
“Zoutkamer Kampen biedt een 100% natuurlijke en medicijnloze aanpak voor problemen met de luchtwegen en huidklachten, gebaseerd op de al eeuwenlang bekende heilzame werking van zout. In de lucht van de zoutkamer worden minuscule zoutdeeltjes via een speciale generator verstoven. Dit kan gemakkelijk tot diep in de bronchiën en sinussen worden ingeademd”, zo schreef ik. Inmiddels ben ik, zeker vijf bezoeken verder, gepokt en gemazeld. Ik grinnik niet meer om het haarnetje, en ook de blauwe schoenovertrekken gaan zonder gegniffel om. Het ietwat oubollige achtergrondmuziekje, dat doet denken aan het altijd aanwezige gepingeltingel bij de Chinees of in een lift, voelt zelfs al ietwat vertrouwd.

Zout. Ik proef zout. Vrijwel meteen. Zoals ik ook de zoute lucht langs onze kust meteen ‘proef’ zodra ik in de buurt ben. In gedachten hoor ik mijn vriendin, met wie ik de eerste keer een proefsessie nam, weer zeggen: ‘Je moet je mond dicht doen.’ Ademen door de neus is beter voor de mens. En het gaat inmiddels heel wat minder moeizaam dan voorheen. Tijdens de proefsessie verraste mijn lichaam mij door ineens een van mijn neusgaten open te laten ‘ploppen’. Tijdens een voorgaande sessie gebeurde – ongemerkt – hetzelfde met mijn andere. Sindsdien slaap ik ‘s nachts ‘weer’ (maar eigenlijk voor het eerst omdat ik eerder altijd een verstopte neus had) met de mond dicht. Mijn vriendin blij, want het snurken werd er flink door verminderd! (zie je wel dat een bezoek aan Zoutkamer Kampen ook voor ‘gezonde mensen’ heilzaam is?!)

Lekker lui hangen
Terwijl het opnieuw voelt alsof ik een zak pretsels heb leeggegeten, sluit ik mijn ogen en laat me meevoeren door het zachte zoemen van de ventilator en het zachte kabbelen van de muzak. Rondom mij hoor ik mensen met hun mobiel in de weer, hoor ik vingers driftig tikken op een veel te klein scherm, hoor ik hoe alweer een bladzijde van een roddelblad wordt omgeslagen en hoor ik steeds opnieuw gekuch en zwaar ademen. Maar de geluiden verdwijnen langzaamaan steeds meer naar de achtergrond.

Dit is mijn moment. Omdat ik geen van eerdergenoemde klachten en kwalen heb, ik voor mijn gevoel daarom weinig in een zoutkamer te zoeken heb, benut ik de tijd op een andere manier. Onthaasten; de stress even van me afschudden; het is beslist een leuke bijkomstigheid van hier lekker in een luie stoel hangen. Vijftig minuten niets doen; wie kan dat tegenwoordig nog?

Ik schrik wakker van het stemgeluid van Roland Prins. ‘Dat was het weer, dames en heren’, roept hij met een glimlach.

‘Nu al?’ mompel ik ietwat teleurgesteld.

‘In slaap gevallen?’

Ik schud mijn hoofd, maar weet wel beter. Prins ook.

Voor een gratis en vrijblijvende proefsessie, bel: 038-333.27.27.

Share:

Author: Alex de Jong/Attest Communicatie

Tekstschrijver bij Attest Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *